Jungle Gems 1000°

Jungle Gems en Crystalites

Art in a jar.

Jungle Gems en Crystalites zijn glazuren waar glasfrittes aan toegevoegd zijn. De glasfrittes smelten tijdens het bakken en zorgen voor een bont patroon.

Glasfrittes: Een samenstelling van grondstoffen, gelijkaardig aan glazuren, worden gesmolten in speciale bakken. Na de afkoeling blijven massieve blokken over. Deze blokken worden verbrijzeld. De stukjes worden gezeefd en naar grootte gesorteerd.

Deze pagina toont Jungle Gems op aardewerk, gebakken op 1000°C. De glazuren zullen nauwelijks veranderen van kleur en eigenschap binnen het bereik van 1000° - 1060°C.

De glasfrittes in het glazuur zorgen voor spanningen waardoor Jungle Gems en Crystalites vaak craqueleren. Vandaar dat ze niet aangeraden worden voor oppervlaktes die in aanraking komen met voeding.

Inhoud: 118 ml en 473 ml

 • Jungle-Gems_logo_color
 • CL Seal
 • Not dinnerware safe

Nieuwste kleuren:

 • Lopend / niet-lopend

  De basisglazuur is niet-lopend maar de glasfrittes zakken tijdens het bakken.

 • Combineerbaar

  Jungle Gems en Crystalites kunnen alleen of in combinatie met andere aardewerk-glazuren gebruikt worden.

 • Overlappen

  Gebruik Jungle Gems op of onder een ander glazuur.

 • Veiligheid

  Hoe veilig zijn Jungle Gems en Crystalites?

Lopend / niet-lopend

De basisglazuur is niet-lopend maar de glasfrittes kunnen wel zakken tijdens het bakken, let op bij een verticaal vlak. Verwijder korrels die te dicht aan de onderkant zijn.

Veel korrels dicht bij elkaar, kunnen ook aflopen tijdens het bakken. Dit kan een opzettelijke keuze zijn.

Des te hoger de baktemperatuur, des te meer zullen de glasfrittes lopen.

Combineerbaar

Combineer Jungle Gems met andere aardewerk-glazuren.

Kippen

Kippen

Overlappen

Jungle Gems met Stroke & Coat of Foundationst overlappen is heel interessant.

Stel je vindt de kristallen van CG-750 Noel mooi, maar in plaats van een wit basisglazuur wil je blauw. Dan is het mogelijk om eerst CG-750 Noel op het werkstuk te zetten, en dan een blauw Stroke & Coat of Foudation Opaque. De witte basis wordt geblokt door het blauw van de Stroke & Coat en de kristallen komen door het kleur. Twee lagen van elke kleur is aan te raden.

Eender welke kleur over de Jungle Gem gezet wordt, de kristallen blijven erdoor komen. Het enige waar je rekening mee moet houden is de basiskleur van de Jungle Gem en de kleur die je erover zet. Is de basiskleur van de Jungle Gem lichter dan de kleur die je erover zet, zijn twee lagen van de bovenste laag voldoende. Is de basiskleur van de Jungle Gem donkerder, is het nodig om drie lagen erover te zetten.

Jungle Gems hebben een dekkend of gekleurd-transparant basisglazuur. Als er een dekkend glazuurover de Jungle Gem gezet wordt, is het niet belangrijk of de basiskleur dekkend of transparant is. Enkel bij Jungle Gems met een transparant basisglazuur kun je de volgorde veranderen: eerst een kleur en dan pas de Jungle Gem. Wat het verschil uitmaakt? Bijvoorbeeld CG-795 Yadro heeft als basiskleur beige-transparant. Met twee lagen groene Stroke & Coat eronder, lijkt het resultaat meer glasachtig dan wanneer je het groen erover zet, een klein verschil, maar toch zichtbaar.

Jammer genoeg staat niet op het potje vermeld of de basiskleur dekkend is of niet. Dit zijn de kleuren die dekkend zijn: CG-718 Blue Caprice, CG-722 Seawind, CG-750 Noel, CG-753 Sassy Orange, CG-756 Firecracker, CG-779 Black Opal, CG-795 Royal Fantasy, CG-786 Obsidian, CG-788 Dutch Enamelware, CG-798 Black Isis, CG-970 Masquerade, CG-973 Alligator, CG-977 Ink Spots, CG-984 Ladybug, CG-990 Starry Night, CG-991 Mountain Moss, CG-994 Field and Flowers, S-2701 Peacock Eyes, S-2716 Celestial Blue, S-2726 Cheetah, S-2727 Poppy Fields en S-2731 Kaboom.

Craquelé: Jungle Gems krijgen vaak barstjes, craquelé, in het glazuur na het bakken door de spanning tussen de glazuur en de glaskristallen. Dat probleem kan verholpen worden door een overlapping van Jungle Gems met Foundations of Stroke & Coat.

Gebarsten werkstuk: Het komt vaak voor dat als de binnenkant van een werkstuk geglazuurd wordt met Stroke & Coat of Foundation en de buitenkant met een Jungle Gem, het werkstuk barst na het bakken. De reden hiervoor is omdat de glazuur aan de buitenkant meer spanning heeft dan de glazuur aan de binnenkant waardoor het stresspunt op de rand is met als gevolg dat het werkstuk breekt. De oplossing is om de scheidingslijn van de verschillende glazuren niet op de rand te zetten maar iets verder aan de buiten of binnenkant. Het stresspunt ligt dan niet meer op de rand maar wordt iets lager verlegd.

A-044 Suikerpot

3 lagen CG-998 Pink Pixie

A-045 konijn

Eerst twee lagen EL-127 Rose Granite (Elements), dan twee lagen CG-998 Pink Pixie.

A-047 konijn

Eerst 2 lagen EL-150 Deep water (Element) , dan twee lagen CG-998 Pink Pixie.

A-046 Konijn

Eerst twee lagen EL-130 Sea Green (Elements), dan twee lagen CG-998 Pink Pixie.

Veiligheid

Bijna alle Jungle Gem hebben het AP label, dit wil zeggen dat de glazuur in zijn vloeibare vorm niet schadelijk is en gebruikt kan worden door mensen van alle leeftijden.

Drie kleuren : CG-707 Woodland Fantasy, CG-713 Peacock Green en CG-973 Alligator hebben het CL Label, dit wil zeggen dat het gebruik van deze glazuren slechts toegelaten is vanaf 12 jaar.

Jungle Gems glazuren craqueleren meestal en worden daarom niet aangeraden voor oppervlaktes die in aanraking komen met voeding.

 • CL Seal
 • Not dinnerware safe