Glazuur eigenschappen
Blindelings een glazuur uitzoeken naar kleur, zonder te weten wat voor type glazuur het is, kan goed uitdraaien, maar ook fout. Beter is het om je even de tijd te nemen en je te verdiepen in de eigenschappen van elk glazuur. Eenmaal je de verschillende eigenschappen van een glazuur goed begrijpt, is het eenvoudiger om op voorhand een beeld te krijgen van wat je kunt verwachten. Toepassingen voor technieken worden duidelijker en logischer. Twijfelgevallen best eerst uitproberen op kleinere werken.
Een glazuur kan mat of glanzend zijn.
Of een glazuur glanst of niet, hangt af van de samenstelling van de glazuur en/of van de baktemperatuur.
Een zogenaamd " mat glazuur " heeft toch een lichte zijdeglans en voelt zacht aan.
Meestal zal een mat glazuur glanzend worden als het hoger gebakken wordt dan de aangeven temperatuur.
Een glazuur kan 1 egale kleur hebben of meerdere kleuren.
We onderscheiden 3 soorten:
Egale kleuren: Glazuren zoals de Stroke & Coat zijn egale kleuren, ze hebben maar 1 kleur/tint.
Meer-kleurige: Veel van de Elements en de Stoneware hebben meerdere kleuren/tinten. Welke tint of kleur overheerst na het bakken ligt enerzijds aan het aantal lagen die gezet worden en anderzijds aan de structuur van het kleioppervlak.
Effecten: Effect glazuren bevatten glasfrittes. Glasfrittes zijn in principe gebakken glazuren, glazuren die in speciale vormen gebakken worden tot massieve blokken. Die blokken worden verbrijzeld tot kleine stukjes van verschillende groottes. De glasfrittes worden toegevoegd aan een nieuw glazuur zodat ze tijdens het bakken versmelten met het glazuur. Zo ontstaan de extra kleureffecten. Jungle Gems, sommige Elements en sommige Stoneware zijn zulke glazuren.
Een glazuur kan lopend of niet-lopend zijn.
De grondstoffen van een glazuur gaan tijdens het bakken van vaste vorm naar een stroperige vorm. Afhankelijk van de samenstelling, is deze stroop meer vloeibaar bij de ene glazuur dan bij de andere. Op een verticaal vlak kan deze stroop naar beneden zakken. Vandaar dat je bij deze glazuren moet minderen naar beneden toe zodat de glazuur niet op de ovenplaten vloeit.
Probeer je een nieuwe glazuur of glazuurcombinatie uit en ben je niet zeker of het lopend zal zijn of niet, kun je gebruik maken van een zogenaamd " cookie". Een cookie is niets meer dan een restje klei die je tot een pannenkoek uitrolt en eerst biscuit bakt. Dit dun laagje gebakken klei, dat net iets groter is dan de bodem van jouw werkstuk, leg je onder het werkstuk tijdens de glazuurbak. Als het glazuur te lopend is, heb je tenminste geen beschadiging aan de ovenplaat.
Een glazuur kan een bepaalde maat van transparantie hebben.
We onderscheiden 4 verschillende soorten :
Kleurloos transparant: Een kleurloos transparant glazuur is helder als glas. De onderliggende scherf, kleur of tekening blijft zichtbaar. Glanzend transparante glazuren versterken meestal het onderliggend kleur. Bij matte transparante glazuren, is de onderliggende kleur doffer, minder intens.
Gekleurd transparant: Een gekleurd transparant glazuur is te vergelijken met gekleurd glas; Je kunt er door heen kijken maar onderliggende kleuren worden anders van tint. Kleioppervlaktes met structuur worden door deze glazuren geaccentueerd.
Semi-transparant: Een semi-transparant glazuur is te vergelijken met troebel glas; onderliggende lagen zijn nog zichtbaar maar wazig.
Dekkend: Een dekkend glazuur bedekt de ondergrond, je kunt er niet doorheen zien.
Een glazuur kan glad zijn of grof aanvoelen.
Geglazuurde oppervlaktes die in aanraking komen met " natte " voeding, zouden glad moeten aanvoelen en geen craquelé vertonen.
Wanneer een glazuur niet glad aanvoelt, zijn er minuscule putjes, vaak niet eens zichtbaar, in het glazuur waar etensresten en bacteriën zich kunnen vasthouden. Dat is niet hygiënisch en daarom ook niet aan te raden voor oppervlaktes die in aanraking komen met voeding.
Hetzelfde geldt voor craquelé in het glazuur: sappen uit de voeding kunnen door de barstjes in het glazuur in de scherf dringen. Het is niet hygiënisch en niet esthetisch.