Silkscreens

Silkscreen is het Engels woord voor zeefdruk.

Mayco silkscreen is een A3 formaat folie waarin minuscule kleine gaatjes verwerkt zijn in de vorm van een tekening. Een tekening in zeefvorm om het zo te noemen.

Met intensieve producten kan een pasta gemaakt worden die over de silkscreen gewreven wordt zodat 't product door de gaatjes dringt. De tekening staat meteen op het werkstuk gedrukt!

Door toevoeging van AC-310 Silkscreen Medium aan het gewenst product, wordt de pasta aangemaakt. Zonder dit poeder zijn de meeste producten te liquide en gaat er teveel product door de gaatjes. Zie gebruiksaanwijzing.

Een silkscreen kan meermaals gebruikt worden.

Het gebruik van een silkscreen is simpel. Met het juiste product, rechtstreeks op de scherf met een transparant glazuur erover, lukt in principe altijd. Wanneer er meer kleur bij komt, wordt het soms wat ingewikkelder. Zie Tips.

De eenvoudigste manier

om silkscreens te gebruiken is rechtstreeks op de witte of lichte scherf met een transparant glazuur erover.

Het enige waar je dan rekening mee moet houden zijn de producten waarmee je werkt, gebonden aan de baktemperatuur.

Voor temperaturen tot 1150° C kun je het volgende kiezen:

- Voor de silkscreen: Stroke & Coat, Foundation, Fundamental, Designer Liner, EZ-Stroke (donkere kleuren) of Stoneware Washes. Keuze genoeg!

- Transparante glazuren: Alle Foundation Sheer, Specta-Clear, alle laagbak-transparante glazuren, om over de silkscreen te zetten.

Voor temperaturen boven 1150°C kun je het volgende kiezen:

- Voor de silkscreen: Fundamental, Designer liner, EZ-stroke (donkere kleuren), Stoneware Washes (SW-301 Iron Wash of SW-302 Rutile Wash) of Stoneware Gloss.

- Transparante glazuren: SW-001 Clear, SW-002 Matte Clear, SW-004 Zinc-Free-Clear (aanbevolen bij een aantal Fundamentals en Designer Liners), SW-201 Turquoise, SW-203 Root beer, SW-204 Amber Topaz, SW-205 Coral, SW-211 Glacier Blue en SW-212 Peacock.

Glazuren of producten die hier niet vernoemd werden, zijn slechts uitzonderlijk geschikt voor zeefdruk, vooraf testen is aan te raden.

Gebruiksaanwijzing:

 1. Voor het eerste gebruik: Haal de folie uit de verpakking en houd hem tegen een raam. Teken met een watervaste stift een lijn rondom de tekening. Knip elke tekening zover mogelijk buiten de omlijning uit, zo blijft er folie over om de silkscreen vast te houden.

 2. De kleur waarmee je werkt moet een paar tinten donkerder zijn dan de ondergrond. Des te groter het kleurverschil met de ondergrond, des te meer de tekening tot zijn recht komt.

 3. Meng met AC-310 Silkscreen medium. Doe een lepel product op een bordje of tegel. Strooi een snuifje poeder over het product. Goed doormengen met een spatel. Strooi nog poeder bij indien nodig. Met een dikte gelijkaardig aan Chocopasta, of als het product minder glanst, is de mengeling goed van consistentie. Om zeker te zijn dat de pasta de juiste dikte heeft, kun je de silkscreen proberen op papier. Wanneer de pasta nog te dun is (lijnen te dik), kun je poeder toevoegen. Als de pasta te dik is (lijnen zijn niet volledig), voeg je product toe, NOOIT water!

 4. De silkscreen wordt op het werkstuk gelegd, gladde kant naar beneden. Plak de silkscreen aan twee kanten vast met tape zodat die niet meer kan verschuiven.

 5. Uitwrijven. Met je wijsvinger wrijf je de pasta over de silkscreen tot aan de omlijning.

 6. Verwijder de silkscreen. Los aan 1 kant de tape en hef de silkscreen op. Controleer of de afdruk goed is. Werk bij indien nodig. Verwijder de silkscreen na goed bevinden.

 7. Laat goed drogen.

 8. De silkscreen even in water laten weken en daarna afspoelen en laten drogen of zachtjes droog deppen met keukenpapier.

 9. Transparant glazuur erover zetten. Kies het gewenste glazuur. Gebruik een goed gevuld penseel wanneer je over de silkscreen gaat en wrijf niet te vaak heen en weer, de afdruk zou weer nat worden en uitvegen.

 10. Bakken op de gewenste temperatuur.

Meer uitgebreide manieren

Misschien wil je wel een ingekleurde tekening. Het meest evident is om de tekening in te kleuren met producten uit gelijkaardige series waarmee je de silkscreen hebt gebruikt. 1 tot 2 dunne lagen zullen zelden de lijnen van de afdruk afdekken.

Misschien wil je wel een gekleurde achtergrond. Het is wenselijk de mooie strakke lijnen van de afdruk te behouden, dat kan alleen maar met stabiele, niet-lopende glazuren. Ook hier weer het verschil van mogelijkheden bij lage en hoge baktemperaturen.

Tips voor lage temperatuur

 • Stroke & Coat of Foundation Opaque als ondergrond: is perfect mogelijk! Een achtergrond voor de tekening gesponsd, gespat, gestempeld, ... eender welke manier kan. Goed laten drogen. Silkscreen gebruiken en weer goed laten drogen. Als er 3 lagen ondergrond gezet werden is geen transparant glazuur nodig, anders 2-3 lagen transparant glazuur erover. Bakken.

 • Speckled Stroke & Coat als ondergrond: De korrels van de Speckled Stroke & Coat bemoeilijken het zetten van de silkscreen en kan deze zelfs beschadigen.

 • Foundation Sheer als ondergrond: Deze glazuren zijn zeer stabiel dus kan de silkscreen erop of eronder gezet worden. Wanneer de tekening ingekleurd wordt, zullen deze kleuren beïnvloed worden door de kleur van de Sheer die erover komt. Dat is niet het geval als de tekening over de Sheer gezet wordt.

 • Foundations Matte als ondergrond: is slechts zinvol met de twee lichte kleuren FN-301 Marshmallow White en FN-302 Ivory Cream als ze drie lagen worden.

 • Jungle Gems en Crystalites als ondergrond: is onmogelijk, de steentjes in de glazuur zijn in de weg. Die kristalglazuren die een transparante glazuur als basis hebben, kunnen wel over een silkscreen gezet worden. De steentjes verdoezelen de tekening plaatselijk wat storend kan zijn.

 • Elements als ondergrond: Slechts enkele glazuren uit deze serie zijn stabiel genoeg of licht genoeg van kleur om een silkscreen op te zetten. Een horizontaal vlak kan een beter resultaat afleveren dan een verticaal vlak. Test welke kleuren voldoen aan jouw eisen. De transparante glazuren uit deze serie kunnen wel over een silkscreen gezet worden. De kleur van de tekening zal beïnvloed worden door de kleur van de Element.

 • Fundamentals als ondergrond: is perfect mogelijk! Een achtergrond voor de tekening gesponsd, gespat, gestempeld, ... eender welke manier kan. Goed laten drogen. Silkscreen gebruiken en weer goed laten drogen. 2-3 lagen transparant glazuur erover. Bakken.

Tips voor hoge temperatuur

 • Stroke & Coat, Foundations, Jungle Gems, Elements als ondergrond: Al deze glazuren zijn niet stabiel genoeg op hoge temperatuur om er een silkscreen (of tekst of gedetailleerde tekening) op te zetten. De lijnen zullen niet meer strak zijn. De doorzichtige glazuren uit deze series over een silkscreen zetten lukt ook maar zelden.

 • Fundamentals als ondergrond: is perfect mogelijk! Een achtergrond voor de tekening gesponsd, gespat, gestempeld, ... eender welke manier kan. Goed laten drogen. Silkscreen gebruiken en weer goed laten drogen. 2-3 lagen transparant glazuur erover. Bakken.

 • Stoneware Gloss als ondergrond: is perfect mogelijk! Een achtergrond voor de tekening gesponsd, gespat, gestempeld, ... eender welke manier kan. Goed laten drogen. Silkscreen gebruiken en weer goed laten drogen. Als er 3 lagen ondergrond gezet werden is geen transparant glazuur nodig, anders 2-3 lagen transparant glazuur erover. Bakken.

 • Andere Stoneware als ondergrond: In de lijst waarin de eigenschappen van elk glazuur vernoemd worden staan een aantal stabiele glazuren, maar zijn deze glazuren stabiel genoeg voor een silkscreen? Hoe dik, beter gezegd hoe dun het glazuur gelegd word kan een positief resultaat opleveren. Horizontale delen van een werkstuk kunnen beter lukken dan verticale delen. het is aan te raden om eerst te testen en uit te proberen om te zien of de resultaten aan jouw eisen voldoen.