Aardewerk-glazuren

  • Stroke & Coat ( SC-)

  • Speckled Stroke & Coat (SP-)

  • Foundations

  • Jungle Gems

  • Elements

  • Pottery Cascade

  • Classic Crackles

  • Cobblestone

  • Snowfall

  • Astro Gem

  • Raku

  • French Dimensions

  • Fundamentals

  • EZ-Strokes

  • Designer Liner

  • Speckta-Clear

Steengoed-glazuren

Met een gamma van meer dan 120 kleuren met verschillende eigenschappen, heb ik ervoor gekozen om ze te splitsen in volgende series:

Aardewerk

Aardewerk is een verzamelnaam van klei die een maximum temperatuur aankan rond de 1100°C.
Gebakken aardewerk is vrijwel altijd poreus.

Gebruiksgoed van aardewerk dient daarom geglazuurd te worden met een compatibelglazuur. Wanneer klei en glazuur ongeveer dezelfde krimpcoëfficiënt hebben, ontstaat er geen spanning tussen de twee materiën waardoor er geen craquelé ontstaat. Enkel dan kan een glazuur aardewerk waterdicht maken. Mits je noch de krimp van de klei, noch de krimp van de glazuur zelf in handen hebt, kan enkel testen uitslag geven.

De Mayco biscuit is uiteraard compatibel met de Mayco glazuren. Vooral met de Stroke & Coat, Foundations en de transparante glazuren ben je veilig.

Lees meer hierover op de pagina:gebruikte termen.

Mayco glazuren voor aardewerk:

De Mayco glazuren voor aardewerk smelten uit vanaf 1000°C ( cone 06).
De kleurstaaltjes op deze site toont de resultaten van drie lagen glazuur, op witte klei en gebakken op 1000°.

1000° C is wel de minimum temperatuur voor de Mayco aardewerk-glazuren, op lagere temperatuur kunnen ze niet smelten. Ga je hoger in temperatuur kan de kleur en de eigenschap van het glazuur veranderen. Daarover meer bij elke groep.

Er zijn namelijk verschillende groepen aardewerkglazuren:
Stroke & Coat, Foundations, Jungle Gems, ....
Elke groep, hier links gesorteerd, heeft zijn specifieke eigenschappen. Zie Eigenschappen van een glazuur.

Kunnen aardewerk-glazuren gebruikt worden op steengoed?

Mayco test al hun aardewerk-glazuren ook op 1220°C.

Het resultaat kan per serie, soms zelfs per kleur en eigenschap, sterk variëren met een lage baktemperatuur. Vandaar dat alle aardewerk-glazuren op deze site nog eens vermeld staan.

Steengoed 

Steengoed is een verzamelnaam van klei die gebakken wordt tussen 1150° en 1280°C.
De maximum temperatuur staat altijd vermeld op de verpakking. Het is niet noodzakelijk om klei tot zijn maximum temperatuur te bakken.

Soms beweert men dat klei waterdicht is wanneer die dicht bij de maximum temperatuur gebakken is. Dat geldt maar voor enkele kleisoorten! De scherf wordt als waterdicht beschouwd wanneer deze minder dan 2 % water opneemt. Deze informatie is meestal te vinden op de website van de kleiproducent.

Aangezien de klei niet vanzelfsprekend waterdicht is op de gebruikte temperatuur, kan enkel de glazuur het volledige werkstuk waterdicht maken. Onder voorwaarde dat er geen craquelé in het glazuur komt. Let op: Craquelé vormt zicht niet altijd meteen na het bakken. Denk maar aan oud servies, het kan jaren duren vooraleer de barstjes ontstaan.

Men kan de waterdichtheid zelf testen: Weeg het werkstuk. Vul met water en laat overnacht staan. 's anderendaags het water uitgieten en afdrogen en terug wegen. Het werkstuk is niet waterdicht als het meer dan 2 % zwaarder weegt.

Lees meer hierover op de pagina:gebruikte termen

Mayco glazuren voor steengoed:

De Mayco glazuren voor steengoed smelten uit vanaf 1180°C ( cone 5).

De kleurstaaltjes op deze site toont de resultaten van drie lagen glazuur, op witte klei en gebakken op 1220°. Dit noemt Mayco " Mid-range"

Mayco test alle glazuren op 1280°C (cone 10), in een gasoven met reductie. Deze resultaten kun je zien door op volgende link te klikken: "High-fire"

Wij bij CreaKor bakken deze glazuren altijd op 1220°C, elektrisch.

1180° C is de minimum temperatuur voor de Mayco steengoed-glazuren, op lagere temperatuur zullen de meeste niet smelten of niet het juiste kleur ontwikkelen. Ga je hoger in temperatuur kan de kleur en de eigenschap van het glazuur veranderen.


Wees creatief!

  • Men moet er zich van bewust zijn dat glazuren, vooral op hoge temperaturen, variëren. Identieke resultaten bekomen vraagt enerzijds ervaring, en anderzijds is het afhankelijk van de gebruikte producten. Sommige glazuren zijn nu eenmaal "onstabiel", in die zin dat ze heel gevoelig zijn voor alle factoren die een rol spelen bij het resultaat: klei - kleur - applicatie - temperatuur.

  • Ruimdenkend aan keramiek beginnen geeft rust en ontspanning. Streef je naar perfectie, kan dat louter door uitproberen.