Het gebruik van 1 glazuur

Er is al zoveel te vertellen over het gebruik van maar 1 glazuur: Voor welke temperatuur? Ga je voor glanzend of mat? Ga je voor een egale kleur of wil je iets meer "leven" in het glazuur? Welke kleur heeft de klei? Is het werkstuk plat of verticaal? Heeft het werkstuk een structuur of is het volledig glad?

Eens je een overzicht van alle factoren hebt, kun je een juiste keuze maken.

 • Algemeen gebruik

  Lees meer over de kant-en-klare glazuren.

 • Juiste temperatuur

  Dubbelcheck type glazuur/ baktemperatuur

 • Kleur

  Hou je het in 1 tint of meer?

 • Glanzend of mat

  Wat zijn de voor- en nadelen van glanzend en mat.

 • Klei

  Klei is een natuurproduct, kleur en type kan een invloed hebben op het glazuur.

 • Vorm van het werkstuk

  Is het werkstuk eerder plat of eerder hoog, of beide?

 • Oppervlaktestructuur

  Is de scherf glad of is er een structuur?

Vloeibare kant-en-klaar glazuren

De vloeibare Mayco glazuren zijn klaar om te gebruiken, schudden voor gebruik is voldoende. Enkel glazuren die glasfrittes bevatten zoals de Jungle Gems en een aantal van de Elements en Stoneware, worden best ook geroerd met een lepel of spatel.

Alhoewel sommige potten een brede opening hebben, is het toch aan te raden om de nodige glazuur in een potje te schenken.

In de regel zijn de glazuren vloeibaar genoeg om te gebruiken, gelijkaardig met yoghurt. Mocht de glazuur toch dik vloeibaar zijn, mag het verdund worden met water, bij voorkeur gedistilleerd water.

Gebruik zachte penselen, keuze genoeg :

- Waaierpenselen CB-604, CB-618, RB-144 en RB-140, ideaal voor heel vloeibare glazuren.

- Waaierpenseel CB-624 voor glazuren met glasfritten, hiermee krijg je een goede verdeling van de glaskristallen.

- Mop-penseel CB-425, CB-434 en BB-110, ideaal voor glazuren die iets dikker zijn van consistentie.

Veeg vooraleer je begint het stof op het werkstuk weg met een vochtig sponsje.

Vul het penseel goed met glazuur.

Strek de glazuur niet helemaal, maar leg flinke lagen, zie video.

Als de natte glans verdwenen is, mag de volgende laag gezet worden. Dekkende glazuren hebben eigenlijk altijd drie lagen nodig, alle ander glazuren kunnen in 2 tot 4 lagen gezet worden, afhankelijk van het gewenste effect. Meer hierover in ....

 • bb-110
 • cb-425
 • cb-434
 • cb-602
 • cb-604
 • cb-618
 • cb-624
 • rb-140
 • rb-144

Blijf binnen het juiste stookbereik!

1000° - 1100°

1180° - 1260°

Aardewerkklei

Steengoedklei (enkel voor decoratieve keramiek)

Steengoedklei

Aardewerk-glazuren

Aardewerk-glazuren, rekening houdend dat de eigenschappen verschillen ten opzichte van de eigenschappen op lage temperatuur.

Steengoed-glazuren

Baktemperatuur

Diegene die een eigen oven bezitten, hebben zelf in de hand welke temperaturen ze nemen.

Diegene die geen oven bezitten, moeten zich goed informeren over de mogelijke temperaturen.

Keramiek is handwerk; elke factor van het verwerkingsproces kan het resultaat beïnvloeden. Sommige glazuren zijn daar gevoeliger aan dan andere. Voornamelijk meerkleurige glazuren kunnen variëren. Niet alleen de baktemperatuur maar zelfs iedere oven en de plaats waar het in de oven staat heeft invloed.

Kleur en vorm

Om de juiste kleur te kiezen zou ik rekening houden met twee dingen : jouw smaak en het werkstuk.

Tips voor het kiezen van een kleur:

 • Sobere egale kleuren: benadrukken de vorm en houden het geheel rustig.

 • Felle egale kleuren: benadrukken de vorm en maken het eerder modern.

 • Glanzende glazuren: verdoezelen oneffenheden van het oppervlak.

 • Matte glazuren: tonen eerder oneffenheden van het oppervlak.

 • Gekleurde transparante kleuren: accentueren oppervlaktestructuur.

 • Meerkleurige glazuren: de kleurschakeringen zorgen voor meer " leven " in het kleur.

 • Kristalglazuren: de bonte kleuren maken het geheel levendig, verlegt het accent van de vorm naar de kleur.

Van boven naar beneden : FN-216 Sea Glass, FN-304 Black Velvet en FN-009 Black

Glanzend

Glanzende glazuren zijn in het algemeen gemakkelijker in applicatie, ze smelten mooi glad uit. Ze verdoezelen de oneffenheden van het oppervlak. Door de glans zijn de kleuren ook meestal helderder.

Een glanzend glazuur kun je niet mat krijgen door er een mat transparant glazuur op te zetten, glanzende glazuren overheersen. Het is ook niet mogelijk om de glazuur lager te bakken om een mat resultaat te krijgen, de glazuur zal gewoon niet smelten.

Fundamentals

Een glanzend transparant glazuur over Fundamentals kan ook een optie zijn: Voor laag-bak S-2101 Crystal Clear, voor hoog-bak SW-001 Clear en SW-004 Zink free Clear.

Mat

Matte glazuren zijn soms moeilijker in applicatie, als de glazuur niet mooi uitgestreken wordt, kunnen penseelstreken zichtbaar zijn. De lichtinval op een mat glazuur kan soms oneffenheden in het oppervlak accentueren.

Bij de aardewerk-glazuren is er niet zoveel keuze in matte kleuren: Foundation Matte, Jungle Gem slechts 1 kleur (CG-973 Alligator) en enkele Elements.

Onder de steengoed-glazuren is er meer keuze.

Matte glazuren zijn minder kras-bestendig. Dat betekent dat je bij serviesgoed sneller gebruikssporen ziet.

Fundamentals

Een mat transparant glazuur over Fundamentals kan ook een optie zijn: Voor laag-bak C-300 Matte Transparant, voor hoog-bak SW-002 Clear Matte.

Klei

De kleurenstaaltjes tonen altijd het resultaat van de glazuur op witte klei. Het merk of de chamottering is bij witte klei niet zo van belang. Witte aardewerkklei is vaak wel witter dan steengoedklei, het verschil is slechts duidelijk met een kleurloos transparant glazuur.

De kleur van de klei is wel van belang.

Sowieso bij transparante glazuren waardoor je de scherf blijft zien. Zelfs bij dekkende glazuren kan plaatselijk de klei zichtbaar blijven, vaak aan de randjes waar het glazuur vaak iets dunner zit.

En de grondstoffen die de klei een kleur geven, kunnen reageren op het glazuur, voornamelijk rode en zwarte kleisoorten wanneer ze dicht bij hun maximum temperatuur gebakken worden.

Donkere spikkels in de klei, zoals bijvoorbeeld Witgert nr 11 PY, blijven zichtbaar bij lichte kleuren, dekkend of transparant. Tenminste als de klei op minimum 1180 ° gebakken is. Op lagere temperaturen zijn de spikkels niet zichtbaar.

Vorm van het werkstuk

Wanneer je de vorm van het werkstuk wil benadrukken, kies je best een sobere kleur om het geheel neutraal te houden, of net opvallende kleur om het geheel modern te maken.

Egale, dekkende kleuren, laten het werkstuk vaak massief lijken, terwijl transparante kleuren het werkstuk vaal lichter en eleganter maken. Bij transparante glazuren moet je rekening houden met het feit dat je vaak de richting van de penseelstreken ziet. Probeer daarom zo veel mogelijk de verschillende lagen glazuur in één richting te strijken. Als de vorm van het werkstuk het moeilijk maakt om in één richting te strijken, kun je de glazuur ook al deppend met een spons aanbrengen.

Ook bij meerkleurige glazuren moet je opletten in welke richting je de glazuur uitstrijkt, zie YouTube video : Goed om te weten! (ongeveer op 10 minuten van het begin, zie je die uitleg).

Houd er ook rekening mee dat glazuren soms anders zijn op horizontale delen als op verticale delen. Aan de buitenkant, bij verticale delen, moet de glazuur stapsgewijs minderen, dicht bij de bodem. Ook dat wordt getoond in het filmpje: Goed om te weten! (ongeveer op minuut 16 van het filmpje)

Oppervlaktestructuur

Hier zou ik verschil maken tussen vier verschillende situaties: gladde afwerking, lichtjes ruw en dat wil je verdoezelen, ruw of zelfs met afdruk wat je wil accentueren of glad en je wil een ruwe structuur.

Wanneer de scherf glad is, zijn alle glazuren die je mooi vind geschikt. Enkel bij de gekleurd-transparante glazuren en de meerkleurige glazuren moet je rekening houden met de richting van de penseelstreken zoals beschreven is : vorm van het werkstuk.

Wanneer de scherf ietsje te ruw is naar jouw mening, zal een glanzend dekkend glazuur alles mooi glad maken en de ruwheid verdoezelen. Hetzelfde geldt voor een kristalglazuur, de oppervlaktestructuur is van minder belang.

Wanneer je expres structuur of zelfs een patroon ingewerkt hebt in de klei, zal een gekleurd-transparant of een meerkleurig glazuur het effect accentueren. Kristalglazuren met een basis die gekleurd-transparant of meerkleurig is, kan ook een mooi resultaat geven, zolang de kristallen niet storend kunnen zijn in het patroon.

Wanneer het werkstuk glad is maar je wil net wel een structuur, kun je kiezen voor volgende glazuren : SG-302 Snowfall ( laag- en hoogbak), SW-403 White Mudcrack, SW-404 Black Mudcrack, SW-405 Light Magma of SW-406 Dark Magma. Enkel voor decoratieve werken.