Over Mayco glazuren

Kant-en-klaar glazuren

Met uitzondering van een aantal steengoedglazuren die ook in poedervorm verkocht worden, zijn alle Mayco glazuren kant-en-klaar.

Dit wil zeggen: goed schudden en je kunt meteen aan de slag. Om de volle kleur te bekomen zoals op de staaltjes zijn 3 lagen nodig. Om een tweede of derde laag te zetten hoef je maar te wachten tot de natte glans van vorige laag verdwenen is. Na de laatste laag volgt het bakken. Dit is de meest simpele manier van werken. Gelukkig, in het begin misschien moeilijk, zijn er meer manieren en technieken om te decoreren. Vandaar de omvang van deze website. Ik wil je aanmoedigen te lezen,lezen en nog eens lezen.

Mayco's glazuren zijn vooral gebruiksvriendelijk. Eenmaal de glazuur droog is, mag je deze vastnemen zonder te beschadigen. De hechting is zo goed dat je erover kunt tekenen met potlood, afplakken,... allerlei handelingen die nodig zijn bij het uitvoeren van bepaalde technieken. Beschilderen met Mayco producten is een aangename klus.

Een betrouwbare oven, die goed de gewenste temperaturen behaalt is essentieel! Controleer regelmatig de stookcurves met testcones.

Kant-en-klaar

De producten zijn vloeibaar en klaar voor gebruik. Lekker gemakkelijk! Mayco glazuren zijn geschikt voor allerlei technieken. Zie Pagina : Technieken

Veilig

Geen stofvorming. Geen stof die je kunt inademen.
Geen contact met soms erg giftige grondstoffen in poedervorm.
De Mayco glazuren voldoen aan strengste normen.
De glazuren zijn reeds getest zodat je tijd en grondstoffen uitspaart.

Betrouwbaar

De producten worden in bulk aangemaakt, zo kan een constant resultaat het meest gegarandeerd worden.

  • Een beetje geschiedenis over het ontstaan van kant-en-klare glazuren:

  • In USA is keramiek als sinds de 50' jaren een optie voor kunstafdelingen in publieke scholen. Leraren hadden nood aan gebruiksvriendelijke producten, zo ontstond in 1954 Mayco's eerste productlijn: de onderglazuren. Later volgden meerdere glazuurlijnen.

  • Door vraag naar keramieklessen buiten de scholen ontstonden keramiekateliers voor hobbyisten. Aangezien scholen, zogenaamde PYOP studio's (Paint your own pottery; deze schieten momenteel terug als paddenstoelen uit de grond) en traditionele studio's (studio's die met mallen werken) vrijwel uitsluitend met aardewerk / aardewerkklei werkten, besteedden producenten van kant-en-klaar glazuren meer aandacht aan aardewerkglazuren.

  • Professionele keramisten maakten hun eigen glazuren. Voor de meeste profs was het zelfs een taboe om kant-en-klare glazuren te kopen. Profs, de pottenbakkers, maakten sowieso gebruiksgoed van steengoed. "Potten bakken" is ondertussen niet alleen voor profs weggelegd. Met gevolgd dat er heden ook commerciële steengoedglazuren te verkrijgen zijn. Onder ons gezegd: ondertussen grijpen meer en meer profs naar commerciële kant-en-klaar glazuren.

Wat is een glazuur?

Een glazuur is een samenstelling van grondstoffen die mits verhitting versmelten. Bij afkoeling verhard deze massa tot een glasachtig laagje, gehecht aan het kleioppervlak.

Afhankelijk van de samenstelling zal een glazuur smelten op een bepaalde temperatuur.

Is het smeltpunt 1000°C spreken we van een laagbakglazuur of aardewerkglazuur.

Is het smeltpunt 1180°C spreken we van een hoogbakglazuur of steengoedglazuur.

Bij voorkeur worden glazuren op een gebakken scherf gezet. Dit geldt niet voor onderglazuren want die kunnen zowel op ongebakken klei, als op de biscuitgebakken scherf gezet worden. Tis te zien welke techniek van toepassing is.

Mayco glazuren voor twee temperaturen:

Algemeen

Alle aardewerkglazuren van Mayco komen in vloeibare vorm, zijn kant-en-klaar glazuren.

Deze gebruiksvriendelijke glazuren zijn populair in glazuurstudio's en scholen. De lage baktemperatuur is een extra voordeel wat betreft energiekosten en slijtage van de oven.

Mayco aardewerkglazuren zijn ingedeeld in productlijnen: Stroke & Coat, Speckled Stroke & Coat, Foundations, Jungle Gems, Elements, Pottery cascade, ...

Per productlijn hebben de glazuren dezelfde eigenschappen en verschillen enkel van kleur. Natuurlijk is er één uitzondering namelijk de Elements; Deze glazuren hebben duidelijk verschillende eigenschappen.

Alhoewel de Mayco aardewerkglazuren ontwikkeld zijn voor lage temperatuur, behalen ze mooie resultaten op hoge temperatuur. De ene glazuur/kleur is iets succesvoller dan de andere. Elke productlijn wordt duidelijk uitgelegd voor beide baktemperaturen op deze website.

Hier een paar vergelijkingen

Algemeen

Over het algemeen worden steengoedglazuren gebruikt om grotere oppervlaktes te glazuren. Niettegenstaande kunnen ze praktisch allemaal gebruikt worden voor technieken zoals overlappen, marmeren, sponsen, ... Kortom technieken waarin het niet zo belangrijk is welke eigenschap een glazuur heeft. Tekst, stempelen, ... al deze technieken waarbij vooral de eigenschap stabiliteit van een glazuur van belang is, kunnen niet of enkel onder bepaalde voorwaarden uitgevoerd worden met een steengoedglazuur. Vandaar dat er dieper op ingegaan wordt op de pagina: Technieken.

Baktemperatuur

Alhoewel de glazuren reeds uitsmelten op 1180° C , heeft Mayco ervoor gekozen alle staaltjes te tonen op 1220° , witte klei, platliggend gebakken. Geef je voorkeur aan een andere temperatuur, kan het resultaat anders uitvallen. De ene kleur al wat meer dan de andere.

Verder is belangrijk:

  • Eigenschappen

    Nogal uiteenlopend!

  • Applicatie

    Het aantal lagen en richting van penseelstreken zorgen voor veel variatie per kleur.

  • Overlappen

    Zeer populair en zeer boeiend.

Eigenschappen

Meer over wat ik precies bedoel met eigenschappen van een glazuur kun je lezen op deze pagina : Info / Glazuren.

Op deze website heb ik geprobeerd de glazuren een beetje te sorteren op hun meest opzichtelijke eigenschap, namelijk kleur. Alle andere kenmerken van elk glazuur apart, staan vermeld op de labels van elke pot, of in de folder : USING MAYCO STONEWARE GLAZES. Klik op de foto voor het downloaden van de folder.

Elke eigenschap is weerom gebonden aan de applicatie. Het aantal lagen, richting van de penseelstreken, enzovoort. Daarbij telt persoonlijke smaak ook nog eens mee. Ruimdenkend zijn, is een persoonlijke instelling die frustratie kan verhinderen. Men moet er zich van bewust zijn dat glazuren, vooral op hoge temperaturen, variëren. Identieke resultaten bekomen vraagt enerzijds ervaring, en anderzijds is het afhankelijk van de gebruikte producten. Sommige glazuren zijn nu eenmaal "onstabiel", in die zin dat ze heel gevoelig zijn voor factoren die een rol spelen bij het resultaat: klei - kleur - applicatie - temperatuur.

Applicatie

Alles begint bij het kiezen van een juiste penseel! Zachte penselen die veel product kunnen opnemen geven de mooiste resultaten. Voor grote oppervlaktes zijn dat RB-140 , RB-144, CB-434, CB-624 en BB-110. Zie het gamma penselen.

De richting van de penseelstreken kan het resultaat bepalen. Ga je lagen kruisend over elkaar aanbrengen, of alles in 1 richting? Soms maak je een keuze volgens de vorm van het werk, maar je kan ook kiezen volgens de kleur. Dekkende glazuren zijn meestal mooier wanneer je de lagen kruisend over elkaar zet. Gekleurd-transparante glazuren zijn dan op hun beurt weer mooier bij lagen in dezelfde richting. Een deppende of onregelmatige manier van aanbrengen kan bij meer-kleurige glazuren meer schakering in kleur geven.

En als laatste zijn het de aantal lagen die meespelen. Steengoed-glazuren mogen 1-6 lagen gezet worden, dat wordt in eerste instantie medebepaald of je een zuinige gebruiker bent of niet. Dekkende glazuren zijn meestal vlekkerig wanneer ze te dun gezet worden. Gekleurd-transparante glazuren zijn intenser van kleur als ze dikker gezet worden. Welke kleur overheerst bij meer-kleurige glazuren, is ook afhankelijk van de het aantal lagen.

Beelden zeggen vaak meer dan woorden, vandaar ondersteunende video's.

Overlappen van Stoneware (1180°-1260°C)

Met meer dan 100 kleuren Stoneware is het Mayco assortiment al groot. Gezien dat je nieuwe kleuren kunt creëren door glazuren te overlappen maakt het aantal oneindig.

Glaze layering, het overlappen van steengoed-glazuren is erg populair. Facebook, Instagram en konsoorten staan er vol van. Deze social posts kunnen inspirerend zijn maar vaak moeilijk na te bootsen. De klei, het aantal lagen, de volgorde en de baktemperatuur spelen allemaal een rol.

Vandaar dat ik jullie een goede raad wil geven: staar je niet blind op werken van anderen. Kies zelf een aantal kleuren die je mooi vind en ga daarmee aan de slag. Zelf testen en ontdekken is deel van het leerproces.

Meer over stoneware glazuren overlappen vind je op volgende pagina: Technieken / Overlappen.

Technieken

Zoals bovenaan reeds vernoemd, worden over het algemeen steengoedglazuren gebruikt om grotere oppervlaktes te glazuren. Niettegenstaande kunnen ze praktisch allemaal gebruikt worden voor technieken zoals overlappen, marmeren, sponsen, ... Kortom technieken waarin het niet zo belangrijk is welke eigenschap een glazuur heeft. Tekst, stempelen, ... al deze technieken waarbij vooral de eigenschap stabiliteit van een glazuur van belang is, kunnen niet of enkel onder bepaalde voorwaarden uitgevoerd worden met een steengoedglazuur. Vandaar dat er dieper op ingegaan wordt op de pagina: Technieken.Gebruik de juiste glazuur voor elke techniek. Welke techniek je ook gebruikt, in je achterhoofd moet je rekening houden met de eigenschappen van een glazuur.

Poederglazuren

Stoneware Dry: Een aantal Stoneware glazuren zijn verkrijgbaar in poedervorm in zakken van 10Lbs ( 4.54 kg). Aangemaakt met water dienen deze om te dompelen of te overgieten. Klik hier voor de volledige beschrijving van de poederglazuren te downloaden.

Veel functionele pottenbakkers geven de voorkeur aan dompelen boven schilderen voor een gelijkmatige dekking. De kleuren en formules zijn identiek in droge vorm, minus de toegevoegde organische gommen. Mayco Stoneware Dry glazuren (SD is het voorvoegsel, het staat voor Stoneware Dry) zijn ideaal voor stukken met veel oppervlaktetextuur en voor overlappen.

* Om een SD glazuur te veranderen in een kwastbare versie, voeg je 0,6 % CMC toe aan het totaal gewicht ( water en glazuur ).

* Poederglazuren zijn ideaal voor seriewerk.

Klik op de foto hiernaast voor de volledige gebruiksaanwijzing.

Veiligheid

Op het etiket staan de icoontjes die van toepassing zijn voor dat specifiek glazuur.

Allereerst over de veiligheid van de glazuren in hun vloeibare vorm: Mayco Stoneware's met een AP- label mogen gebruikt worden door mensen van alle leeftijden. Kleuren met het CL-label mogen pas vanaf 12 jaar gebruikt worden.

"Geschikt voor voeding" is een moeilijke kwestie en is niet eenvoudig te expliceren. Tenslotte is ook hier weer het EN-EN verhaal: Klei / toepassing / baktemperatuur/ enzovoort, spelen allemaal en rol bij het afgewerkt product. Alles bij elkaar zijn er studies voor nodig om het volledige pakket te begrijpen. Daarom gaat mijn advies naar uitsluiting: glazuren met het icoontje " not-dinnerware safe " en " durability" worden niet aangeraden om te gebruiken bij serviesgoed. Meestal omdat ze een onregelmatige textuur hebben en/of de glazuur niet hard genoeg is.

Uiteindelijk moet een afgewerkt product kwalitatief goed zijn. De kwaliteit van een afgewerkt product is grotendeels een persoonlijke opvatting. Kwaliteit heeft verschillende criteria: afwerking, kleurbestendig, stootvast, vaatwasser-bestendig, gebruiksvriendelijk,geschikt voor microgolf, stevigheid, kleur, tastgevoel,...Een afgewerkt product kan moeilijk aan alle normen voldoen. Zeker met het grote aanbod aan keramische producten en afwerkingen. Een product leveren met hoge kwaliteit kan men bekomen door te testen en te ervaren.

Soms moet je keuzes maken wat voor jou het belangrijkste is.

De verschillende icoontjes:

  • CL Seal
  • Dinnerware safe
  • Not dinnerware safe
  • food-safe-big

Aandacht!

Het uiteindelijke product is het resultaat van de combinatie: klei, glazuur of glazuren, applicatie en het bakproces. Daarom kan Mayco niet garanderen dat het eindproduct 100% voedselveilig is. In de USA zijn producenten die keramiek maken dat verkocht wordt als serviesgoed, verplicht om testresultaten af te leveren aan hun klant.

Safety Data Sheets (SDS) : alle SDS veiligheidsnota's voor de Mayco glazuren zijn beschikbaar op www.maycocolors.com

De belangrijkste informatie vind je op de labels:

  • Mayco logo

  • Uit welke serie ( Stroke & Coat, Elements, ...)

  • Referentienummer en naam

  • Inhoudsmaat

  • Korte gebruiksaanwijzing

  • Icoontjes

  • Contact adres

  • Lotnummer

  • Barcode

  • Midrange color result ( voor alle laagbak-glazuren )

  • Cone 6 result ( Stoneware)

  • Cone 10 result ( Stoneware)

  • Suggesions & Tips ( Stoneware)

  • Safety (Stoneware)

Referentienummer en naam

Het referentienummer bestaat uit twee letters en meestal 3 cijfers. De letters verwijzen naar de serie van het glazuur : SC voor Stroke & Coat, FN voor Foundations, EL voor Elements, .... De cijfers staan voor de kleur. Gebruik het referentienummer voor jouw notities en voor bestellingen, dan kan er geen vergissing mogelijk zijn.

Soms worden dezelfde namen voor verschillende producten gebruikt. Bijvoorbeeld " Black " kan FN-009 Black, SG-401 Black of EZ-037 Black zijn. Vandaar dat het minder verwarrend is om het referentienummer te vermelden.

Inhoudsmaat

Mits Mayco een Amerikaanse firma is, staan er zowel Amerikaanse als Europese inhoudsmaten vermeld.

1oz. = 29 ml / 1,25 oz. = 37 ml / 2 oz. = 59 ml / 4 oz. = 118 ml / 8 oz. = 236 ml / 16 oz. / Pint = 473 ml / 1 Gallon = 3785 ml

Voor elke beginner

Steengoed!