Tekeningen en belettering
Omdat er zoveel producten en technieken bestaan om tekeningen of tekst op keramiek te zetten, beperk ik me op deze pagina tot het handmatig beschilderen op keramiek. Het is niet persé nodig om mooi te kunnen tekenen of schrijven, daarvoor hebben we AC230 Transfer Paper. Daarmee kun je elk ontwerp overzetten op keramiek. Daarna is het een kwestie van mooi in te kleuren. Een eigen getekend ontwerp of een ontwerp van het internet of uit een boek, alles kan.
Te fletse kleuren of randen die grillig zijn, verstoren vaak het totaalbeeld. Vandaar dat het belangrijk is om de juiste producten voor de gewenste temperatuur te gebruiken.
Voor dat je aan een project begint moet je keuzes maken:
Op welke temperatuur zal het gebakken worden? Stroke & Coat, Foundations, Designer Liner, EZ-stroke en Fundamentals zijn allemaal producten die geschikt zijn voor tekeningen en tekst. Maar sommigen niet persé op elke temperatuur. Daarover meer in deze rubriek: Klik hier!
Welke producten zijn het beste voor het gewenste resultaat? Wil je gedetailleerde tekeningen of intense kleuren of een mat of glanzend resultaat? Lees aandachtig onderstaande informatie zodat je de juiste keuze kunt maken.
Begin eenvoudig op een witte klei:
-
Rechtstreeks op de scherf
met een transparant glazuur erover is de veiligste keuze!
-
Welk product?
Stroke & Coat, Foundations, Fundamentals, Designer Liner of EZ-Strokes?
-
Welk transparant glazuur?
Tekeningen en tekst kunnen meteen afgewerkt worden met een transparant glazuur, zonder een extra bak.
Welk soorten transparante glazuren bestaan er?
Behoorlijk veel mogelijkheden!
Rechtstreeks op de scherf
Twee redenen waarom dit de veiligste keuze is:
1) Alhoewel de producten ook op ongebakken klei gezet kunnen worden, is er minder risico als je werkt op een gebakken scherf. Daarbij is een gebakken scherf minder poreus en glijdt het penseel gemakkelijker over het oppervlak. Dat maakt het beschilderen gemakkelijker.
2) Beschilderingen op de scherf, onder een transparant glazuur gaan zelden uitvloeien. De kleuren hechten sterk aan de scherf want er is geen ondergrond die kans geeft om de kleuren naar beneden te trekken.
Welk product is nu het beste om te gebruiken?
Dat hangt af van het type tekening wat je wil maken en op welke temperatuur je wil bakken. Hier leg ik in een notendop uit wat je van kleuren uit de verschillende Mayco producten kunt verwachten.
Keuze uit volgende series
Stroke & coat
Op lage temperatuur kun je met Stroke & Coat elk type tekening zetten: aquarel, gedetailleerd, abstracte tekeningen met krachtige dekkende kleuren, ... Ik kan me geen enkel motief voorstellen wat niet mogelijk zou zijn. Wanneer je kleuren over elkaar zet, is het beter om met de lichtste kleur te beginnen. Stroke & Coat kleuren over elkaar gaan zich niet mengen tijdens het bakken. Welke kleur overheerst ligt eraan hoeveel lagen je van elke kleur zet. Twee of drie lagen van een donkere kleur zal de kleur eronder volledig blokkeren. Een donkere kleur daarentegen zal altijd een beetje zichtbaar blijven onder een lichte kleur, zelfs wanneer je 3 lagen van de lichte kleur zet, misschien is dat juist jouw bedoeling. Op lage temperatuur zijn Stroke & Coat heel stabiele glazuren die niet uitlopen.
Op hoge temperatuur is niet alles mogelijk met Stroke & coat. Sommige kleuren vervagen teveel op hoge temperatuur en deze glazuren zijn niet stabiel genoeg voor gedetailleerde tekeningen.
Zie de vergelijking op de foto's van het meisje met de kat. Links zijn de kleuren intens en de lijnen en tekst duidelijk. Rechts zijn de kleuren flets en de lijnen en tekst vervaagd.
-
1000° Oké
-
1220° niet oké
Mayco Fundamental onderglazuren zijn geschikt voor elk ontwerp, op eender welke temperatuur; 1000° - 1280 °.
Het schilderen met Fundamentals lijkt op het schilderen met acrylverf. Het enige verschil is dat je bij de Fundamentals 3 lagen moet zetten voor een dekkend resultaat. Bij acrylverf zie je meteen of een kleur dekkend is, bij een onderglazuur zie je dat pas na het bakken. Houdt dat laatste altijd in je achterhoofd wanneer je met onderglazuren werkt.
Welk transparant glazuur gebruiken?
Wanneer de tekening of tekst klaar is, wil je nog een transparant glazuur erover zetten. Laat de tekening vooral eerst goed drogen voordat je met een glazuur erover gaat.
Gebruik een groot penseel zoals een waaierpenseel of een mop, vul de penseel goed met glazuur. Veeg vooral bij de eerste laag niet teveel heen en weer, de kleuren eronder kunnen weer nat worden en uitsmeren.
De keuze uit transparante glazuren is groot, vandaar dat ik deze ook allemaal apart benader.
Keuze uit volgende producten:
S2101 Crystal Clear Brushing: twee lagen.
PB001 Pure Brilliance: twee lagen.
NT-BR clear: één à twee lagen.
IN1001 Envision Clear: twee à drie lagen.
NT-CLR Clear Dipping: dompelglazuur.
PBDIP Pure Brillance clear glaze: dompelglazuur.
S2000 Clear Dipping: dompelglazuur
Alle bovenstaande glazuren zijn kleurloos transparant en kunnen over alles gezet worden: Stroke & Coat, Foundations, Designer Liner, EZ-Stroke en Fundamentals.
Een behoorlijk assortiment. Grote verschillen zitten er niet in wat betreft het eindresultaat. Keramiekateliers met veel omzet kiezen voor een dompelglazuur. Wat mij betreft, een kwastglazuur is nog steeds mijn favoriet!
Verkies je een satijnglans boven hoogglans, dan zijn deze glazuren een optie.
Er is hierbij maar 1 opmerking: Stroke & Coat en Foundations Opaque zijn op zich glanzend vanaf 2 - 3 lagen. Zelfs al zet je er een mat transparant glazuur overheen, zal de glans de domineren.
Transparant glazuur met een tikkeltje meer, een gekleurd tikkeltje.
De basis is NT-BR transparant glazuur.
Vind je dat er voldoende spikkels zijn na 1 laag, zet dan een tweede laag met NT-BR.
De rechterbovenhelft toont het glazuur over een kleurtje.
Hoge temperatuur: De basisglazuur kan kratertjes vertonen na het bakken de spikkels worden groter en bleker.
SG-701 Clear Star Dust, rechterbovenhelft 3 lagen SC99 charming onder SG-701
SG-702 Celebration, rechterbovenhelft 3 lagen SC35 Gray Hare onder SG-702
SG-703 Autumn, rechterbovenhelft 3 lagen SC35 Gray Hare onder SG-703
SG-704 Peppermint, rechterbovenhelft 3 lagen SC35 Gray Hare onder SG-704
De gevarieerde glazuren uit deze serie maakt het moeilijk om een lijn te trekken welke Elements geschikt zijn om een tekening onder te zetten. De serie Elements bevat namelijk transparante, semi-transparante en dekkende kleuren. Het aantal lagen, of het een horizontaal of verticaal vlak is, spelen daarbij ook een rol.
Enkel bij transparante glazuren zal een gedetailleerde tekening nog zichtbaar zijn. Toch kan het zijn dat de tekening eronder niet meer strak gelijnd is.
Gedetailleerde tekeningen gaan verloren onder semi-transparante kleuren. Patronen daarentegen, geven soms heel interessante effecten.
Het is ten zeerste aan te raden om eerst te testen vooraleer je op een " dierbaar" werkstuk verder gaat.
Hoge temperatuur: mits het al moeilijk is om tekeningen en tekst onder een Element te zetten op lage temperatuur, lijkt het zeker onmogelijk op hoge temperatuur.
Vergelijking SW-001 en SW-004 over Chrome houdende onderglazuren.
Op de foto is te zien dat SW-004 strakkere lijnen en heldere kleuren weergeeft. Met SW-001 worden de kleuren lichtjes gevlekt en bleker.
SW-004 raden we bij volgende kleuren: Fundamentals Underglazes UG-21 Leaf Green, UG-22 Spring Green, UG-198 Dark Grey, UG-210 Forest Green, UG-232 Olive, and SG-405 Designer Liner Green.
Als je een tekening maakt waaronder één of meer van deze genoemde kleuren genomen is, gebruik dan SW-004 als toplaag.
Transparant over Stroke & Coat en Foundations.
Stroke & Coat en Foundations zijn glanzende glazuren die voor tekeningen en tekst gebruikt kunnen worden. Door er SW-001 of SW-004 over te zetten en hoog te bakken, worden de kleuren ook iets bleker en lichtjes gevlekt. Een beetje vergelijkbaar met SW-001 over Chrome-houdende onderglazuren, te zien op de foto die hierboven getoond wordt.
In een simpel ontwerpje zoals de kommetjes, hoeft het niet storend te zijn.
Grotere oppervlakte die bedekt zijn met 2-3 lagen Stroke & Coat of Foundations, zou ik niet meer transparant glazuren.
De serie Stoneware bevat transparante kleuren, semi-transparante en dekkende.
Tekeningen en motieven zijn het beste zichtbaar onder een lichte transparante kleur. Hoe donkerder de kleur, hoe minder een onderliggende tekening of tekst herkenbaar zal zijn.
Sommige glazuren kunnen reageren met de producten waarmee de tekening gezet is. Het is beter om eerst te testen welke kleuren aan jouw wensen voldoen.
Semi-transparante kleuren