Stoneware specials
Stoneware Specials zijn glazuren met een opvallend uiterlijk. Behalve de Stoneware fluxen, kunnen ze op zichzelf gebruikt worden of in combinatie met andere Stoneware glazuren. Door hun onregelmatige structuur worden ze niet aangeraden voor oppervlaktes die in aanraking komen met voeding.
Elk product is uniek en wordt daarom ook uitvoerig uitgelicht.
SW-003 Crackle matte Clear
Is een doorzichtig mat glazuur. Door het spanningen met de scherf, ontstaat er na het bakken craquelé, barstjes in het glazuur. Telkens als je een tinkelend geluid hoort, is er een barstje bijgekomen. Soms hoor en zie je niets van de barstjes maar wanneer je het werk inwrijft met acrylverf of Chinese inkt , worden ze zichtbaar.
Enkel geschikt voor decoratief werk.
De grootte van de craquelé is afhankelijk van de spanning tussen de glazuur en de scherf en heeft niets te maken met hoe dik je het glazuur opzet.
Vind je de craquelé te fijn, kun je 1/4 SW-001 onder 3/4 delen SW-003 mengen.
Tekeningen of tekst kunnen onder SW-003 gezet worden met Fundamentals.
Om SW-003 een kleurtje te geven kunnen er kleurpigmenten, Stroke & Coat of Stoneware Gloss onder gemengd worden. Kleurpigmenten zullen weinig effect hebben op de grootte van de craquelé. Stroke & Coat of Stoneware Gloss zullen impact hebben op de grootte van de craquelé.
Mijn ervaring: SW-003 gemengd met SW-001 heeft een gladder resultaat en vergemakkelijkt het inwrijven met acrylverf of Chinese inkt.
SW-149 White crackle
Is een ondoorzichtig, wit en glanzend glazuur. Door het spanningen met de scherf, ontstaat er na het bakken craquelé, barstjes in het glazuur. Telkens als je een tinkelend geluid hoort, is er een barstje bijgekomen. Soms hoor en zie je niets van de barstjes maar wanneer je het werk inwrijft met acrylverf of Chinese inkt , worden ze zichtbaar.
Enkel geschikt voor decoratief werk.
De grootte van de craquelé is afhankelijk van de spanning tussen de glazuur en de scherf en heeft niets te maken met hoe dik je het glazuur opzet.
Vind je de craquelé te fijn, kun je 1/4 SW-501 onder 3/4 delen SW-149 mengen.
Mits het glazuur dekkend is, kan er geen tekening of tekst onder gezet worden.
Om SW-149 een kleurtje te geven kunnen er kleurpigmenten, Stroke & Coat of Stoneware Gloss onder gemengd worden. Kleurpigmenten zullen weinig effect hebben op de grootte van de craquelé. Stroke & Coat of Stoneware Gloss zullen impact hebben op de grootte van de craquelé.
Mijn ervaring: SW-149 heeft 4 lagen nodig voor het craquelé effect.
SW-401 Light Flux en SW-402 Dark Flux
Is geen glazuur die op zich gebruikt kan worden maar uitsluitend samen met andere Glazuren. De foto's tonen SW-401 Light flux en SW-402 Dark Flux met SW-119Cinnabar. De fluxen zorgen voor een vloeiend effect. Naast het vloeiend effect treedt er ook verkleuring op. De verkleuring door SW-401 Light Flux kan wit of beige zijn, soms zelfs doorzichtig. De verkleuring door SW-402 Dark flux kan van grijsachtig bruin tot zwart zijn, soms doorzichtig.
Geschikt voor voeding indien het samen gebruikt wordt met een glazuur die geschikt is voor voeding.
Flux werkt het beste op verticale delen, delen waar überhaubt een vloeiend effect zin heeft.
Laat voldoende ruimte naar beneden zodat de glazuur niet van het werkstuk afvloeit.
Flux kan gelijkmatig of met proppen gezet worden, met stippen of in een motief. Er zijn tal van opties voor leuke effecten.
Flux kan onder, tussen of over glazuurlagen gezet worden. Glazuur die over Flux gezet wordt, zal meer naar beneden lopen, samen met de flux.
Hoeveel de flux loopt tijdens het bakken ligt aan twee factoren : 1) hoe dik de flux gezet wordt, 2) met welke glazuur of glazuren de flux gecombineerd is. Is de glazuur op zich al vrij lopend, is niet veel flux nodig voor het gewenst effect. Is het een stug glazuur, zeer stabiel, moet veel flux gebruikt worden.
SW-403 White Mudcrack en SW-404 Black Mudcrack
Is een glazuur die rechtstreeks op de scherf gezet wordt. De Mudcrack zijn krimpglazuren, tijdens het bakken krimpt de glazuur samen tot vlokjes. Tussen de vlokken door wordt de scherf zichtbaar.
Enkel geschikt voor decoratief werk.
De consistentie van de Mudcracks is dikker dan wat we gewoon zijn van de vloeibare Mayco glazuren. Met water verdunnen, mixen en zeven kan nodig zijn alvorens het gebruik. Wanneer het product zo dik is als yoghurt, is het klaar voor gebruik.
Het product droogt supersnel! Terwijl het product droogt, begint het reeds het barsten. Als er geen barstjes komen, of de barstjes zijn te weinig of te klein, leg je een tweede laag daar waar het nodig is.
Vermijd te dikke lagen. Wanneer Mudcrack te dik gezet is, kan het product eraf vallen, zelfs tijdens het bakken. Ben je onzeker, leg dan een extra bescherming onder het werkstuk tijdens het bakken. Tijdens het bakken van de Mudcrack laat je beste wat open ruimte rond het werk. Zie : Bak-tips.
Mayco testte deze producten op allerlei producten, zowel kleisoorten als Fundamentals of andere Mayco glazuren. Over het algemeen werken de Mudcracks op producten of glazuren die heel stabiel zijn tijdens het bakken. Mijn advies: Resultaten goed vinden of niet, is persoonlijk. Maak testen en beoordeel zelf of het voor jou past.
SW-405 Light Magma en SW-406 Dark Magma
Zijn glazuren die rechtstreeks op de scherf gezet worden. Tijdens het bakken krijgt het glazuur een driedimensionaal uiterlijk met kraters. Des te dikker de applicatie, des te groter de kraters.
Magma's zijn gemakkelijk in gebruik zoals we gewend zijn van de Mayco glazuren. 3 lagen Light Magma zet minder uit dan 3 lagen Dark Magma, Voor grotere kraters te bekomen mag de Light Magma 5 lagen krijgen.
Enkel geschikt voor decoratief werk.
Magma's hebben extra aandacht nodig voor het bakproces:
Vooral de Dark Magma rookt tijdens het bakproces, laat voldoende ruimte tussen de werkstukken. Werkstukken met een lichte kleur naast Dark Magma kunnen een donkere waas bekomen.
Magma's zetten uit tijdens het stoken, verzeker je dat er ruimte is om uit te zetten. bijvoorbeeld: werken met een ronding aan de onderkant. Wanneer de Magma daar te dik aangebracht wordt, kan de glazuur uitzetten en de ovenplaat raken.
Vanwege de uitzetting van het glazuur tijdens het bakken, laat minimum 4 cm plaats tussen de werken in de oven.