Fundamentals 1220°
Fundamentals zijn geen glazuren maar onderglazuren! Fundamentals geven een ruwe, poreuze en matte finish wanneer ze op zich gebruikt worden.
Bij gebruiksgoed dienen ze bijgevolg bedekt te worden met een glazuur.
Kleurloos-transparant-glanzend glazuur zorgt voor volle kleuren.
Met een kleurloos-transparant-mat glazuur blijven de kleuren doffer.
Fundamentals kunnen op natte klei, droge klei en gebakken klei toegepast worden.
Grote oppervlaktes of een gedetailleerde tekening, ook hier bewijzen de Fundamentals hun kwaliteit.
Hier worden de kleuren van de Fundamentals getoond op 1220°C.
De rechterbovenkant van de staaltjes is bedekt met twee lagen SW-001 Clear of SW-004 Zinc-free-Clear.
-
Verschil
Wat is het verschil van Fundamentals op lage temperaturen ten opzichte hoge temperaturen?
-
Toepassing
Natte klei, leerharde klei, droge klei of op een gebakken scherf!
-
Mengbaar
Kleuren zijn onderling mengbaar volgens de kleurencirkel.
-
Veelzijdig
Alle eigenschappen van de Fundamentals zijn een voordeel bij tal van technieken.
-
Afwerking
Wil je mat of wil je glanzend?
Verschil
Fundamentals verliezen niet in kleur wanneer ze hoger gebakken worden, integendeel, de kleuren zijn krachtiger op 1220° dan op 1000°.
Alhoewel Fundamentals geen glazuren zijn, worden ze toch plakkerig op 1220°, tenminste bij 3 lagen. Sommige kleuren beginnen zelfs te verglazen op die hoge temperatuur. Er is een kans dat er beschadigingen kunnen komen wanneer de onderkant gekleurd is en op de ovenplaat gezet wordt. Ovenplaten moeten dan sowieso al vlekkeloos zijn.
Toepassing
Fundamentals kunnen op natte klei, droge klei en zelfs op biscuit-gebakken werk gezet worden.
Sommige technieken moeten nu eenmaal toegepast worden op natte klei. Denk bijvoorbeeld aan sgraffito. Bij sgraffito zet men een onderglazuur op natte klei, daarna worden lijnen weg gekerfd. In klei kerven lukt enkel bij natte of leerharde klei. Soms is tijdsgebrek de reden waarom men onderglazuur op natte klei aanbrengt.
Wat ook de bedoeling is, Fundamentals bieden de mogelijkheid om ze te gebruiken in eender welk stadium van het verwerkingsproces.
Onderling mengbaar
Mayco Fundamentals zijn onderling mengbaar volgens de kleurencirkel.
Handig als de kleur die je zoekt niet in het assortiment zit, of je beschikt niet over alle kleuren. Rekening houden met de mengverhouding, maakt het mogelijk om eenzelfde mengeling te maken. Zorg dat er voldoende gemengd wordt voor de nodige oppervlakte. Eén klein haakje: welke kleur het precies zal zijn, zie je pas na het bakken, tenzij er een test vooraf gaat.
Het feit dat deze kleuren eenvoudig te mengen zijn, vergemakkelijkt het schilderen van tekeningen en motieven.
Kleuren die over elkaar gezet worden gaan niet mengen tijdens het bakproces! De bovenste kleur zal zichtbaar zijn wanneer die kleur donkerder is dan de kleur die eerste gezet werd. Als de bovenste kleur lichter is dan die eronder zit, zal die het best zichtbaar zijn met drie lagen.
Perfect voor de kunstpedagoog die op zoek is naar een hulpmiddel om kleurtheorie te onderwijzen of een breder palet aan te bieden met slechts een paar kleuren.
Afwerking
Er zijn drie mogelijkheden om een Fundamental af te werken:
Een eerste optie is om er niets overheen te zetten, dit kan echter alleen maar voor decoratieve werken. Het resultaat is dan mat en poreus, een uiterlijk waar je misschien net naar zoekt.
Een tweede optie is om er een mat glazuur over te zetten. Zo kun je toch de krachtige kleuren gebruiken zonder teveel glans. Al worden de kleuren niet zo intens als met een glanzend glazuur.
Een derde optie is uiteindelijk een glanzend glazuur erover. Diegene die graag felle kleuren zien zullen hiervoor kiezen. SW-004 Zinc-Free-Clear werkt beter dan SW-001 Clear voor sommige kleuren.UG-21 Leaf Green, UG-22 Spring Green, UG-198 Dark Grey, UG-210 Forest Green en UG-232. Olive Zie foto hiernaast.
In principe zijn er nog meer opties, zo kun je alles behalve een dekkend glazuur als toplaag zetten. Teksten en patronen blijven zichtbaar onder elk transparant of semi-transparant glazuur. Hierbij zal echter de kleur van de Fundamental beïnvloed worden door de toplaag.
Veelzijdig
Of het nu grote oppervlaktes zijn of een gedetailleerd motief, het feit dat er geen beweging plaats vindt tijdens het bakproces, zorgt ervoor dat lijnen strak blijven.
Allerhande schildertechnieken zijn denkbaar: belettering, sponzen, spatten, aquarellen,.. noem maar op.
Terwijl je werkt onthoud dan goed: Fundamentals zijn doorzichtig met maar 1 laag, dekkend bij drie lagen.