U bevindt zich hier: Startpagina » Tips


Kies de juiste glazuur en de juiste techniek als je een werkstuk gaat glazuren.
Op deze pagina staat algemene kennis over glazuren zodat je de juiste glazuur zal kiezen.

Wat is een glazuur?

Glazuren zijn producten, die mits verhitting, een glasachtige laag over keramiek zetten.
Tijdens het bakproces gaan glazuren smelten; ze gaan van een vaste vorm naar vloeibare vorm. In de vloeibare vorm gaan ze verglazen. Bij het afkoelen gaat deze samenstelling stollen. De temperatuur waarop een glazuur zijn smeltpunt bereikt is afhankelijk van de samenstelling.
Bij aardewerk (laag-bak) glazuren begint het smeltproces rond de 950° C. Bij steengoed ( hoog-bak) glazuren begint het smeltproces gemiddeld rond de 1150° C.

Eigenschappen van een glazuur.

Elke glazuur heeft zijn specifieke eigenschappen.
Onder eigenschappen wordt bedoeld:
- Mat, zijdeglans of glanzend.
- Transparant, semitransparant of dekkend.
- Vast of vloeiend.
- Kleurgeving.

Deze eigenschappen gelden per kleur echter enkel als de glazuur op de juiste manier is toegepast. Dit staat vermeld op het etiket.


Mat , zijdeglans of glanzend

Uiteraard weet iedereen wel het verschil tussen de drie.
Technisch gezien geldt het volgende.
Een volledig matte glazuur is meestal ruw van oppervlakte en daardoor niet geschikt om in aanraking te komen met voeding.
Glanzende glazuren en glazuren met een zijdeglans daarentegen zijn meestal mooi glad en kunnen gebruikt worden met oppervlaktes die in aanraking komen met voedsel.

Transparant, semitransparant of dekkend.

Transparant glazuur :
Dit wil zeggen dat de glazuur doorschijnend is waardoor de onderliggende laag zichtbaar blijft. Een kleurloze transparante glazuur is helder als glas. Als bij een transparante glazuur kleurpigment aan toegevoegd wordt zodat ze nog steeds doorschijnend blijven maar een bijkomend kleureffect geven, noemen we deze gekleurde transparante glazuren. Lichte tinten zijn helderder dan donkere tinten waardoor de ondergrond bij lichte tinten beter zichtbaar is dan bij de donkere tinten. Voorbeeld van gekleurde transparante glazuren : de volledige lijn Foundation Sheers.

Semitransparant glazuur :
Dit zijn glazuren die wel doorschijnend zijn maar de ondergrond vertroebelen. Bij deze glazuren zal een onderliggend motief of tekst kleurschakeringen krijgen en niet meer egaal van kleur zijn. Voorbeeld van een semitransparant glazuur : EL101 Oyster shell.

Dekkend glazuur ( Opaque ) :
Dit zijn glazuren die niet doorschijnend zijn maar de ondergrond zo goed als volledig afdekken. Meestal zijn deze glazuren niet 100% dekkend. Vandaar dat ook hier weer de kleur van de klei/ondergrond van belang is. Voorbeeld van dekkende glazuren: De volledige lijn Foundations Opaque.

Vast of vloeiend.

Hoe vloeibaar een glazuur tijdens de verglazing wordt, heeft te maken met de samenstelling van de glazuur en de temperatuur die de oven bereikt. We onderscheiden vaste glazuren; licht vloeiende, medium vloeiend en sterk vloeiende glazuren.
Vloeiende glazuren zullen meer " bewegen " tijdens de verglazingsfase op verticale stukken dan op horizontale stukken.

Kleurgeving

Eénkleurig of veelkleurig :
Bij glazuren die maar 1 kleur als resultaat geven, praten we van eenkleurige glazuren.
Voorbeeld van eenkleurige glazuren : de volledige lijn van Stroke & Coat.

Bij glazuren die meer dan 1 kleur geven, praten we van veelkleurige glazuren.
Voorbeeld van veelkleurige glazuur : Element EL130 Sea green.

Veel gestelde vragen :
Wat is het verschil tussen Foundations en Stroke & Coat?
Foundations Stroke & Coats
Gemaakt voor grotere oppervlakten Gemaakt voor designwerk, tekeningen en dergelijke.
  Sterker gepigmenteerd
Voordeliger  
Bakken gladder uit  
Heeft Mayco metaalachtige kleuren?

Mayco heeft gekozen voor een volledig non-toxic gamma en metaalachtige glazuren voldoen niet aan deze normen.

  • Bij de Elements zijn een paar kleuren die iets metaalachtigs hebben:

- El 119 Burnished Steel. Deze kleur lijkt op gietijzer, bevat een zilverachtige spikkel. Ze bevat ijzer zodat deze glazuur begint te roesten als ze in een vochtige omgeving staat.
- El 121 Copper Aventurine. Deze kleur heeft koperkleurige spikkels in een rood-bruine achtergrond.
- EL 137 Black Aventurine. Deze kleur heeft koperkleurige spikkels in een donkere achtergrond.
- EL 124 Stormy Blue. Deze kleur heeft een zilverachtige spikkel in een blauw-bruine achtergrond.
Al deze kleuren bevatten ijzer. Wanneer een lichte glazuur, wit of grijs of witte Cobblestone groen wordt.

  • Indien je toch een paarlemoer, wit goud of goud achtige kleur wil hebben zijn er enkele mogelijkheden:

- Er bestaan producten , Lusters genoemd, die echte metalen bevatten. Deze producten zet je na de glazuurbak op, moeten dan nog een keer gebakken worden op een lagere temperatuur. Die wat goud bevatten zijn enorm duur maar geven het mooiste resultaat. Let wel op dat de glazuur die je gebruikt compatibel is met de Lusters.
- Dan heb je nog de mogelijkheid om delen niet te glazuren en na het bakken te schilderen met de metalic acryl verven. Niet te gebruiken bij gebruiksvoorwerpen en niet te gebruiken als accent op iets wat geglazuurd is.
- Er bestaat bladgoud, deze wordt met een medium " gekleefd" op het werkstuk. Enkel te gebruiken bij decoratieve werkstukken.
- Andere merken hebben wel goudkleurige glazuren, deze zijn echter giftig en ook alleen bij decoratieve stukken te gebruiken.

Kan ik een werkstuk nog eens opnieuw glazuren als het resultaat me niet bevalt?

Als je een glazuur te dun gezet hebt kun je het werkstuk nog eens glazuren en opnieuw bakken. Het beste is dan twee nieuwe lagen glazuur op te zetten want het gladde oppervlak neemt niet zo veel glazuur op. Het is na de eerste laag glazuur niet voldoende om te wachten tot de glans weg is, je moet wachten tot de eerste laag door en door droog is voordat je de tweede laag opzet.
Denk er aan : elke bak is een risico. Werkstukken die stressgevoelig zijn, zoals platte en kokervormige , kunnen bij een extra bak breken.

Als je het resultaat niet mooi vindt: Zet er dan een andere glazuur over die de ondergrond voldoende afdekt. Neem dus zeker geen transparante glazuur.

Mag ik een haardroger gebruiken om de glazuur sneller te laten drogen?

Het is beter niets te forceren. Een ventilator is beter dan een haardroger.
Met een haardroger heb je ten eerste kans dat de glazuur rimpels krijgt die tijdens het bakken niet weggaan. En ten tweede kan het zijn dat er als het ware een korstje op de glazuur komt die problemen geeft als je er nog een glazuurlaag overheen zet.
Je kunt natuurlijk ook net profiteren van dit "probleem" , zie technieken: werken met de haardroger.