U bevindt zich hier: Startpagina » Technieken » Majolica

Majolica

De difinitie van Majolica:

Deze varieerd nogal.
In Italië bijvoorbeeld hamert men er op dat het terra cotta klei is, daarop een witte ( tin-) glazuur en daarop een tekening met pigmenten.
Wij houden het simpel :
wij noemen Majolica de techniek als je een tekening/motief op een glazuur zet.

Foundations

De Foundations zijn het meest geschikt voor deze techniek.
De Foundations als ondergrond, de Stroke & Coat om de tekening erop te zetten.

Zo ga je te werk:

  • Zet drie lagen FN001 White.
  • Laat drogen.
  • Traceer de tekening met AC230 Carbon paper of teken met potlood.
  • Kleur de tekening in ( zie ook Technieken - Motieven )
  • Laat drogen.
  • Bak op 1000.

Voor meer variatie:

Alle kleuren van de Foundations zijn geschikt.
Werk je echter met een donkere Foundation als ondergrond, moet je er rekening mee houden dat het motief ingekleurd moet worden met 2-3 lagen Stroke & Coat. Eén laag Stroke & Coat is te transparant om goed zichtbaar te zijn.

Gele, paarse en rose kleuren zijn transparante kleuren :Sc 6 Sunkissed, SC 85 Orchid, Sc 70 Pink-A-Dot, Sc 24 Dandelion ,Sc 23 Jack O'Lantern, Sc 95 Pinkie Swear en Sc 51 Poo Bear. Wil je deze kleuren toch gebruiken op een donkere Foundation, zet dan eerst 1 laag Sc 16 Cotton tail onder de transparante kleuren.

Indien je een donkere Foundation zoals FN009 Black als grondlaag zet, blijft deze lichtjes doorschemeren en zijn de kleuren van de tekening iets donkerder. Dit is net het leuke van deze manier van werken. Wil je niet dat, moet je het motief rechtstreeks op de scherf zetten en de achtergrond apart inkleuren.

Indien je een Designer Liner gebruikt om een motief af te lijnen, zijn deze lijnen mat na het bakken. Wil je toch glans hebben, zet je 1 laag S2101 Transparant glazuur over het motief.

Majolica op steengoed

Majolica met Foundations en Stroke and Coat op steengoed is mogelijk bij eenvoudige motieven. Alhoewel de meeste kleuren mooi blijven op 1220°, gaan ze toch lichtjes " bewegen", detaillijnen vervagen een beetje.

De meeste Stoneware glazuren hebben teveel " beweging" om de majolica techniek te gebruiken.